Hart Uitvaart

Waarin onderscheidt Hart Uitvaart zich?

Persoonlijk en toegankelijk
Onze grootste kracht is onze persoonlijke benadering richting families. Oprechte interesse in degene die is overleden. Oprecht aandacht richting degenen die achterblijven. Rijk of arm. Jong of oud. Ons maakt het niets uit. Iedereen ervaart ons als laagdrempelig en toegankelijk. En voor iedereen zetten wij ons volledig in. Dit geldt voor het vormgeven van een afscheid, voor de dagen tussen het overlijden en de uitvaart. Het uit zich in een betrokken welkomstwoord op de dag zelf en ook na de uitvaart komen we na een aantal weken nog eens langs ter afsluiting.

Onafhankelijk
Wij werken niet op provisiebasis samen met bijvoorbeeld een bloemist of een steenhouwer. Dat is de werkwijze waarbij wij ons het prettigst voelen. Zodoende staat bij elke keuze die gemaakt dient te worden het belang van de nabestaanden voorop en niet ons eigen belang. Vrijwel alle uitvaarten die wij begeleiden komen voort uit eerdere ervaringen of mond-tot-mondreclame. Daar zijn wij heel trots op.

Bijzondere locaties
In de toekomst zullen steeds minder uitvaarten plaatsvinden vanuit de aula van een crematorium of begraafplaats. Steeds meer zullen families kiezen voor een locatie waar fijne herinneringen liggen of een plek waar de overledene zelf graag kwam. Deze trendverandering merken wij al enige tijd. Denk aan een locatie als een restaurant of paviljoen, een speeltuinvereniging, een eigen boerderij of eigen landgoed. Wij hebben alles in huis om zulke uitvaarten mogelijk te maken.

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening? Neemt vrijblijvend contact met ons op. Aan een kennismakingsgesprek zitten geen kosten verbonden.

Contact opnemen

Willeke 't Hart

Wat is voor jou het belangrijkste bij een afscheid?

,,Kwaliteit en een liefdevolle, persoonlijke benadering staan bij mij zeer hoog in het vaandel. Rondom een overlijden mag je je overal druk om maken, maar niet over degene die je begeleidt. Gelukkig denkt Niels er net zo over, waardoor wij een goed team vormen. Het feit dat nabestaanden ons werk de zeer hoge waardering geven van een 9.2, is het grootste compliment dat wij kunnen krijgen. De ervaring leert dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het verwerken van een verlies. Ik heb respect voor elke levensovertuiging en sta open voor zowel traditionele als nieuwe uitvaartrituelen. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Ik draag met liefde mijn steentje bij aan een mooi en persoonlijk afscheid.’’

Hoe ben je erbij gekomen dit werk te gaan doen?

,,In 2012 nam mijn leven een gehele andere wending toen mijn schoonvader overleed en ik voor het eerst een kijkje kreeg in de keuken van een uitvaartverzorger (in dit geval toevallig Niels). Het werk fascineerde mij. Het is fijn om zoveel voor mensen te kunnen betekenen in een verdrietige periode; het was tijd voor een carrièreswitch.

En toen?

Toen kwam er een gouden kans voorbij. Dolblij was ik toen ik – drie maanden na het overlijden van mijn schoonvader – kon beginnen als gastdame bij een grote, landelijke uitvaartorganisatie. Hier heb ik veel ervaring opgedaan. Naast de werkzaamheden die horen bij de functie van gastdame, was ik onder meer betrokken bij het verzorgen van aangiftes van overlijden, de thuiscontroles van overledenen en het assisteren bij de afscheidsceremonie. Vooral dit laatste vond ik ontzettend fijn om te doen. In oktober 2015 ben ik gestart als zelfstandig uitvaartondersteuner.

Hoe is de samenwerking met Niels?

,,Ik ken weinig mensen die zo authentiek zijn als Niels. Het mooie aan onze samenwerking is dat we elkaar heel goed kennen, zowel privé als zakelijk. Aan een half woord hebben we vaak genoeg. Niels geeft mij alle ruimte om het op mijn manier te doen. We werken op basis van gelijkwaardigheid. Wat ik heel fijn en knap vind, is hoe hij altijd twee stappen vooruit denkt. Dat merkte ik met name tijdens de keren dat ik een uitvaart alleen mocht begeleiden. Je ziet dat er echt overal over is nagedacht door Niels; hij zorgt ervoor dat alles goed is georganiseerd. Dat neemt veel van de spanning weg. Hij geeft mij het volledige vertrouwen, dat voel je.”

Contact

Niels Fieggen

Wat is voor jou het belangrijkste bij een afscheid?

,,Voor mij is het belangrijk dat een afscheid recht doet aan hoe iemand in het leven stond. De kunst in dit werk is te horen wat er niet wordt gezegd en te zien wat je niet te zien krijgt. Kijk maar om je heen in je eigen woonhuis; er staan zoveel spullen waar een verhaal aan vast zit. Door interesse te tonen in de overledene, kom je tot een veel persoonlijker afscheid. Dat komt terug in een welkomstwoord, in een bijzondere rouwkaart óf in iets heel anders. Er zijn zoveel manieren om een afscheid vorm te geven… Wat ik minstens zo belangrijk vind is eerlijkheid. Families geven jou het vertrouwen om ze te helpen in een zeer moeilijke periode van afscheid. Dat vertrouwen moet je nooit beschamen.”

Hoe doe je dat?

,,Daar komt veel bij kijken, maar ik probeer gewoon zoveel mogelijk mezelf te zijn. Ik hou er niet van om een rol te spelen. Soms zie je uitvaarten waar je het gevoel hebt dat de uitvaartverzorger het erger vindt dan de mensen in de zaal. Dat past niet bij mij. Doe maar gewoon normaal, dan doe je al gek genoeg. Een afscheid draait niet om jou, maar om degene die is overleden. In de loop der jaren heb ik zo’n 1000 à 1500 uitvaarten mogen begeleiden. Heel veel van deze families hebben een bijzondere plek in mijn hart gekregen. Mensen voelen of je aan tafel zit voor jezelf of dat je er bent voor hen. Ik zit er voor hen.”

Hoe ben je erbij gekomen om dit werk te gaan doen?

,,Ik hou van vrijheid en avontuur. Dat vond ik aanvankelijk in de journalistiek, maar ik merkte al vrij snel dat dit een hele onzekere branche begon te worden. In 2008 nam ik het besluit een andere richting op te gaan. Ik solliciteerde op de functie van uitvaartverzorger bij een grote, landelijke organisatie en werd aangenomen. De rest is geschiedenis. Alhoewel dit werk compleet anders lijkt te zijn, zie ik vooral de overeenkomsten. Je bent creatief bezig, het uitvaartwerk biedt mij ook veel vrijheid en afwisseling. Daarnaast vind ik het fijn dat je heel veel voor de medemens kunt betekenen.”

Hoe is de samenwerking met Willeke?

,,Ik heb ontzettend veel bewondering voor Willeke. Zij heeft een prachtige mix van kracht en kwetsbaarheid. Willeke zou zichzelf eens door mijn ogen moeten zien. Ik zou haar omschrijven als perfectionistisch. Maar ze is veel meer dan dat; ze is leergierig, trouw, onverstoorbaar, maar vooral ontzettend lief voor nabestaanden. Zij vult mij perfect aan. Ik hoop dat zij dit nog heel lang zal doen.”

ervaringen van nabestaanden

Ik werk zelf in een verzorgingshuis en ken zodoende veel ondernemers. Toen mijn vader overleed, hoefde ik niet lang na te denken over wie ik zou bellen; Niels. Hij is altijd zichzelf; vriendelijk, professioneel en ontzettend begaan met de families die hij begeleidt.

Angelique

Niels is helaas al te vaak bij ons geweest. Nog nooit heeft hij ons vertrouwen beschaamd.

Joanna

Niels en Willeke vullen elkaar uitstekend aan. Ze zijn niet alleen ontzettend goed in hun werk, maar ook qua uitstraling zijn ze perfect.

Karel

Ze voelden feilloos aan wat wij wilden. Ik kan terug kijken op een prachtig afscheid.

Maaike

Niels is een fijn mens. Ik merkte meteen dat hij er voor ons was en niet voor zichzelf. Met de kleinste dingetjes dacht hij met ons mee. Zo werd het afscheid van mijn vader nóg persoonlijker en mooier. Ik zou hem van harte aanbevelen.

Marianne